Rekordna proizvodnja struje

Bez autora
Jan 03 2012

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je u 2011. proizvela više od 36 milijardi kilovat-sati električne energije, čime je izjednačen rezultat iz 2009. godine kada je ostvarena najveća proizvodnja u 118 godina dugoj istoriji srpske elektroprivrede. Taj proizvodni rezultat ima mnogo veću težinu, jer su u 2011. godini hidroelektrane zbog višemesečne suše dale 1,9 milijardi kilovat-sati manje nego rekordne 2009. godine. Manjak energije iz hiroelektrana kupci nisu osetili, jer su, kako navode iz EPS-a, višegodišnja ulaganja u proizvodne kapacitete dokazala opravdanost, o čemu svedoče i rekordne proizvodnje u Rudarskom basenu "Kolubara", termoelektranama "Nikola Tesla" i "Kostolac". U odnosu na elektroenergetski bilans za 2011. godinu, koji je EPS ostvario pre deset dana, proizvodnja je veća za 3,1 odsto, odnosno za 1,1 milijardu kilovat-sati. Proizvodnja u termoelektranama kojima upravlja EPS dostigla je gotovo 26,5 milijardi kilovat-sati, što nikada do sada nije ostvareno. U odnosu na prethodni rekord proizvodnja u termoelektranama je veća za oko 1,5 milijardi kilovat-sati, a u odnosu na 2010. godinu je veća za 3,3 milijarde kilovat-sati, odnosno za 14,7 odsto.

Rekordna proizvodnja strujeViše od 36 milijardi kilovat sati struje proizvedeno u 2011. godini, čime je izjednačen rezultat iz 2009. godine kada je ostvaren rekord u istoriji srpske elektroprivrede. Proizvodnja u termoelektranama dostigla je 26,5 milijardi kilovat-sati, što do sada nije ostvareno, saopštava EPS.

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je u 2011. proizvela više od 36 milijardi kilovat-sati električne energije, čime je izjednačen rezultat iz 2009. godine kada je ostvarena najveća proizvodnja u 118 godina dugoj istoriji srpske elektroprivrede.

"Taj proizvodni rezultat ima mnogo veću težinu, jer su u 2011. godini hidroelektrane zbog višemesečne suše dale 1,9 milijardi kilovat-sati manje nego rekordne 2009. godine",  istaknuto je u saopštenju.

Manjak energije iz hiroelektrana kupci nisu osetili, jer su, kako navode iz EPS-a, višegodišnja ulaganja u proizvodne kapacitete dokazala opravdanost, o čemu svedoče i rekordne proizvodnje u Rudarskom basenu "Kolubara", termoelektranama "Nikola Tesla" i "Kostolac".

U odnosu na elektroenergetski bilans za 2011. godinu, koji je EPS ostvario pre deset dana, proizvodnja je veća za 3,1 odsto, odnosno za 1,1 milijardu kilovat-sati.

"Proizvodnja u termoelektranama kojima upravlja EPS dostigla je gotovo 26,5 milijardi kilovat-sati, što nikada do sada nije ostvareno", navodi se saopštenju.

U odnosu na prethodni rekord proizvodnja u termoelektranama je veća za oko 1,5 milijardi kilovat-sati, a u odnosu na 2010. godinu je veća za 3,3 milijarde kilovat-sati, odnosno za 14,7 odsto.

Snabdevanje kupaca 31. decembra bilo je redovno, bez problema i u EPS-u očekuju da se to nastaviti i u narednom periodu.

"Uvoz električne energije koji je u novembru i decembru bio na visokom nivou, zbog manje kilovat-sati iz hidroelektrana i visoke potrošnje, već od danas, 1. januara, biće više nego prepolovljen", ocenjeno je na Proizvodno-tehničkom kolegijumu EPS-a.

Iz EPS-a podsećaju da kapaciteti, koji su postigli rekordnu proizvodnju struje u 2011, rade već 25 do 30 godina i da su ulaganja u njih u poslednjoj deceniji, veća od milijarde evra, podigla snagu mašina i njihovu energetsku efikasnost, ali i unapredila zaštitu životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik